moose farg
moose farg

Moose Farg

17-02
2022

Moose Färg is ontstaan doordat de Zweden een praktische en betaalbare houtverf zochten voor het beschermen van hun huizen.

Door tarwemeel, roggemeel, lijnolie en water te mengen en te koken met het natuurlijk voorkomend aardpigment maakten zij een praktische (rode en zwarte) houtverf, die bijzonder dampopen bleek. Het water wordt wel afgestoten maar het hout kan blijven ademen. De verf voor ruw, verweerd onbehandeld, behandeld en ook geschaafd hout (kookverf) heeft nog steeds deze samenstelling.
Er is natuurlijk geen land ter wereld waar men beter weet hoe je hout moet behandelen dan in Zweden. Men bouwt er al generaties huizen van hout. Er heerst een wisselend en grimmig klimaat. Zij hebben ook de traditie om hun huizen te schilderen met unieke matte kleuren en zijn meesters in stijlvol design, met als kenmerk uitgekiende ruimtelijke licht en kleureffecten. Hier ontstond Moose Färg matte Zweedse ademende houtverf met een eeuwenlange traditie: gemakkelijk, duurzaam, bladdert niet.

Aanbrengen is simpel vanwege het matte karakter, u ziet geen penseelstreken. Meestal is twee keer verven voldoende (soms drie keer als het hout erg zuigt en bij lichte kleuren, met name wit). Grondverf of primer is niet nodig want Moose F is zijn eigen grondverf.

Moose Färg gebruikt de typische aardkleuren.  (zie fotos !)

Verf in aardkleuren wordt al heel lang gebruikt, bijvoorbeeld door de Italiaanse meesters bij hun fresco’s. Deze aardkleuren worden gemaakt met aardpigmenten, die overal voorkomen. Het zijn met name metaaloxides, die deze aardkleuren hun typische karakter geven.

 

Bekijk ook ons andere nieuws

Deel ons op social media